GP gör ytterligare en skrattretande spelrecension

Göteborgs Postens recensenter när det gäller datorspel brukar inte hålla samma kvalité som större spelinriktade tidningars, vilket är helt okej – de har ju inte samma erfarenhet av spelvärlden och spel som sådant, men det finns numera två recensioner (den första är Mats recension av X-COM: Enemy Unknown från 2012), där Viktor Erikssons recension får anses vara den absolut sämsta recension som någonsin har skrivits gällande datorspel.Istället för att koncentrera sig på spelets mekanik, innehåll, story och annat som faktiskt är intressant när man recenserar ett spel, så har herr Eriksson valt att plocka ut det sociala missförhållanden som fienderna utgör i spelet. Det är ju faktiskt synd om “Cleaners” som ligger i botten av samhället, att de ska behöva “demoniseras [som] samhällets utsatta grupper”. Om vi nu prompt måste diskutera sociala förhållanden i spel, vad tycker du då om att dessa “Cleaners” utför mord på de civila genom att använda napalm elda upp de i spelet som faktiskt ligger absolut i botten av det sociala skiktet?  Hur tänkte du där Viktor Eriksson, men det kanske inte spelar någon roll att de som faktiskt är oskyldiga civila dör när det är synd om f.d. civila som tar till vapen för att skapa sina egna lagar tar över staden? Det är ett fiktivt spel, det är inte en dokumentärfilm om USA eller New Yorks invånare varpå din socioanalys av samma stads invånare i spelet faller lite väl platt. Givetvis resulterar detta i sämsta tänkbara betyg, en “fyr” av fem möjliga.

Här är ett utdrag från recensionen:
“I stället demoniseras samhällets utsatta grupper och spelaren ges gudagivna krafter att leva ut perversa fantasier om att döda dem. Det känns helt sjukt men trumfas ändå av att ingen tycks bry sig. Vare sig utvecklarna eller spelarna.” (Källa: http://www.gp.se/kulturnoje/recensioner/spel/spel1fyr/1.3045071-tom-clancy-s-the-division )

Visst får var och en tycka som de vill, men det känns som recensenten har lagt lite väl mycket fokus på ovanstående innehåll snarare än spelet i sin helhet, vilket är väldigt synd för det är ett riktigt bra spel som förtjänar bra mycket mer än så.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s