Crashplan och Synology DSM

 

Det kan vara svårt att hitta en backuplösning som både är bra och som inte kostar skjortan, eller som i det här fallet, inte en krona. Välkomna till en guide som sammankopplar ditt nya Synology NAS tillsammans med Code42s programvara, “Crashplan”.Så varför ska du installera Crashplan på ditt Synology NAS till att börja med? Svaret är att själva klientprogramvaran (den du installerar på din dator) är både enkel att använda och konfigurera.
Att komma igång med programmet är dock lite halvmeckigt första gången, detta gäller installationen på din Synology NAS, men med denna guide så kommer det inte ta så lång tid.

Du kommer behöva följande:
* Synology NAS med DSM 5.0 eller senare
* En PC/Mac eller mobilenhet med iOS/Android (denna guide kommer dock använda Windows)
* Code42s Crashplan klientprogramvara , Notepad++ samt Putty (Windows)
* Eventuellt lite tålamod

Med det sagt är det dags att dra igång guiden:

 1. Vi börjar med att lägga till en tredjeparts repository/programkälla i Synology DSM,
  detta görs genom logga in på Synology NAS:et och därefter gå till “Paketcenter” > “Inställningar” > “Filpaketkällor” – här lägger vi till http://packages.pcloadletter.co.uk genom att klicka på “Lägg till”, skapa ett valfritt namn i första fältet. Gå nu till “Allmänt” under samma fönster och under Förtroendenivå klickar ni på “Synology Inc. och betrodda utgivare”, tryck därefter på “OK”.
 2. Skapa en mapp under “File station” i DSM som heter “public” (case-sensitive, utan “-tecken) som din användare kommer åt. Ladda hem följande fil Java Embedded och lägg den i tidigare “public”-mapp du skapat på ditt Synology NAS, t.ex. \\192.168.0.2\public
 3. Gå tillbaka till Synology webgui:et och gå till  “Paketcenter” > “Community” och installera “Java SE Embedded 8” när det är klart så installerar du “Crashplan” från “Community”-fliken (var noga med att INTE välja Crashplan PRO eller PROe). Kontrollera i loggfilen för paketet att programmet är startat.
 4. Installera Crashplan klientprogramvaran enligt ovanstående länk eller besök Code42s hemsida. Har du tur är allt klart i och med installationen och skapandet av ett konto. Om inte, läs vidare:
 5. Nu kommer lite bökigare steg, till att börja med så ska du SSH:a in till din Synology NAS (är tjänsten SSH inte aktiverad behöver du aktivera den under “Kontrollpanel” > “Terminal & SNMP” – klicka här på “Aktivera SSH-tjänst”). Kan du inte logga in med ditt vanliga användarnamn, aktivera admin och sätt ett lösenord.
  Skriv följande i kommandotolken som uppenbarar sig:
  echo `cat /var/lib/crashplan/.ui_info`
  Du bör få ett liknande svar som detta:
  4243,89efcf54-5ec6-4903-9688-b231aa753e71,0.0.0.0 — vad vi är ute efter är innehållet mellan kommatecknen, dvs “89efcf54-5ec6-4903-9688-b231aa753e71
 6. Gå nu till C:\ProgramData\Crashplan (C:\ProgramData är dold) och öppna filen “.ui_info”, här kommer du behöva Notepad++ eller liknande då Anteckningar inte öppnas med adminrättigheter per automatik och dessutom kan orsaka att filen blir korrupt. Byt ut motsvarande till “89efcf54-5ec6-4903-9688-b231aa753e71” som du fick från föregående punkt, det bör nu stå
  4243,89efcf54-5ec6-4903-9688-b231aa753e71,127.0.0.1 – spara filen.
 7. Gå nu till C:\Program Files (x86)\CrashPlan\conf (eller motsvarande) och öppna filen “ui.properties” med Notepad++, ändra så att följande matchar ditt Synology NAS IP:
  serviceHost=192.168.0.2
  servicePort=4243
  (servicePort skall bara “avkommenteras”, dvs #-tecknet skall bort)
 8. Starta nu Crashplan och du skall se ditt Synology NAS i listan du kan göra backup till, det skall lite senare se ut någonting liknande detta när du är klar:
  crashplan_guide
 9. GRATTIS, ALLT ÄR KLART!

Har du några frågor är det bara att ställa dessa, men se till att du följt guiden innan du frågar om något.

 

Troubleshooting:
Om ni i Crashplan får upp Synology NAS:et som “den här datorn”, testa att stoppa och starta om tjänsten “Crashplan Backup Service” under just Tjänster i Windows.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s