Råkat ut för “Microsoft support” telefonsamtal och blivit utelåst från datorn? Lösning här!

Har någon ringt dig och sagt att de är från Microsoft och att du har något fel på datorn och blivit lurad att installera program som sedan gjort att du får upp en ruta med “Startlösenord har konfigurerats på den här datorn [..]” och därefter inte kan logga in?
Bakgrunden är att de som fjärrstyrt din dator lagt in kryptering via SysKey som är ett Windowsprogram men använts av fel människor.

Det här behöver du för att kunna komma in i datorn igen: Offline NT Password & Registry Editor, samt lite av din tid.

  1. Börja med att ladda ned programmet och bränn ut på en skiva (då den här guiden inte kan täcka hur du bränner en iso-fil bör du konsultera google om du inte vet hur du skall göra, du behöver också ställa in datorn att starta från din DVD/CD i BIOS, likaså här behöver du konsultera moderkortsmanual eller google:a hur just du gör, ofta är det F8, F9, F12 eller liknande dock vid start av datorn)
  2. Tryck “Enter” vid start av programmet (vit text med svart bakgrund), läs igenom texten (även om den kan vara svårtydd) och välj att ta bort lösenordet för din användare. Mer info finns här (på engelska, scrolla ned till texten “Disable Syskey at startup”).
  3. Efter du tagit bort lösenordet så startar du upp till Windows igen, du kan se samma ruta om att du ska ange startlösenord, men tryck nu bara på “Enter” så skall du komma in. Kör nu programmet “SysKey” genom att trycka på “Windows-tangent + R” och skriva in “syskey” (utan “-tecken) och tryck på “Ja”.
  4. Välj “Uppdatera” i programmet som startats därefter trycker du på “Uppdatera” ändrar till “Systemgenerat lösenord” och sedan “Lagra startnyckeln lokalt”, följt av “OK” (se bilder nedan).
    startlösenord
    startlösenord2
  5. Starta nu om datorn på nytt och du bör inte mötas av någon prompt om startlösenord. Vill du sätta nytt lösenord för inloggning så gör du det via Kontrollpanelen > Användarkonton.

Lycka till!

Till sist, om någon ringer dig och utger sig för att vara från Microsoft så är det bara bluff och båg och det enda de är ute efter är dina pengar, lägg på luren direkt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s