Polisvirus på Mac OSX

Trodde du verkligen att du är säker från virus bara för att du använder en Mac-dator? Tänk om isåfall!Eftersom Mac/OSX blir populära igen så är det inte konstigt att virusskaparna skapar virus som är tillägnade Mac-folket också. Populärt på PC-sidan är det så kallade polisviruset och det har även kommit minst en version av det till Mac. Viruset eller ransomware som den korrekta benämningen egentligen är, vill att du betalar X kronor för att du ska bli kvitt det, innan dess kan du inte använda datorn och du får upp en skärm där det står att polisen sett att du deltagit i ett eller flera brott som anges i texten, allt från fildelning till barnporr och gu’ vet vad mer dom hittar på. Det första varningstecknet bör ju således vara att polisen aldrig skulle begära pengar för att undslippa ett brott.
Det hela är skrivet i javascript, ett programmeringsspråk som finns för både PC och Mac och har sen länge använts för att sprida skräp på internet. Viruset har förövrigt påträffats redan i juli 2013, men tänkte att det kunde vara bra att upplysa om hur man ska bli av med skräpet.

Det du behöver göra är att 1. klicka på Safari i menyn och välja återställa Safari (Reset Safari), 2. se till att allting är i bockat, tryck sedan “Återställ” och viruset är borta. Betydligt enklare än att få bort det på en PC ska väl tilläggas. Se bilder nedan.
1. reset[1]
2. reset2[1]

Men låt det bli en läxa alla ni som fått viruset, bara för att ni har en Mac så är ni inte skyddade från alla virus som finns, det krävs fortfarande lite tankeverksamhet när man surfar, klicka inte på vad som helst utan tänk efter huruvida det kanske är för bra för att vara sant, för i så fall är det säkert också det eller även nedladdningslänkar till skumma program och allehanda obskyra sidor man inte bör besöka.

Ska ni hålla på med konstiga saker på internet är det bättre att skaffa en virtuell maskin i stil med VirtualBox och installera Ubuntu eller något annat, men gör det för allt i världen inte på er dator där ni har viktig information som ni behöver komma åt dagligen! Och se för bövelen till att göra säkerhetskopia på alla era viktiga filer INNAN katten välter ned datorn på golvet eller ni spiller ett glas vin som sabbar dator plus eventuell hårddisk. På tal om det, klickar något i datorn, GÖR SÄKERHETSKOPIA NU! Lite off-topic, men ser allt för många som slarvar med just detta tyvärr…

Advertisements
By slacker666 Posted in OSX

6 comments on “Polisvirus på Mac OSX

  1. Stort tack!! Och ja på Mac är det mycket enklare att ta bort virus/spyware och trojaner. Min kompis fick ett psykbryt men nu är det OK tack vare denna artikel. Så enkelt men samtidigt så svårt.

  2. Hej!
    Fick upp polisviruset på din iPhone 5. Vad ska jag göra? Stängde ner safari och raderade historik. Orolig över bank id o allt man har på. Tacksam hör svar!

    • Hej! Ursäkta sent svar, semester å så f.n.
      Förmodligen är det ingen fara om du inte får upp några meddelanden om viruset. Men vill du vara på den säkra sidan bör du återställa telefonen och förslagsvis lägga in en säkerhetskopia som är äldre än då du fick viruset. Men troligen räcker det att få ett nytt bank id, med ett annat lösenord.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s