Nytt projekt, Raspberry Pi med emulator-stöd & Minecraft

Har precis påbörjat ett nytt projekt som jag tror kommer bli kanon! Det rör sig om mini-datorn Raspberry Pi som ska få köra min samling av Super Nintendo spel (emulerade) tillsammans med en Xbox360 -kontroll.
Köpte min Raspberry Pi vid lansering förra sommaren, men eftersom det endast var 256MB RAM på den första versionen och därför inte var riktigt anpassad för XBMC så kände jag att det var pengar i sjön. Men nu, snart ett år senare så tror jag att jag har hittat ett användningsområde som är klockrent! Det är inte riktigt färdigt än, men när det väl är det så kommer jag att lägga upp en färdig avbildning för att just du ska kunna lägga in det på ett SD-kort/USB-minne och köra. Kommer även lägga upp bilder på det hela. I grund och botten är det Raspbian “Wheezy” som driver pytte-datorn och “Emulation Station” autostartar vid boot. Så kom tillbaka senare för mer info!

En Raspberry Pi är perfekt inte bara utifrån fysisk storlek, det går att få tag i den för under 400kr (under 700kr med skal och kablage). Finns på både Komplett.se och DustinHome

Uppdatering 2013/05/20:

Jag har nu efter en hel del jobb skapat en installation som använder ett 4GB SD-kort för att driva Raspberry Pi. Installationen innehåller följande:

  • RetroPie (som är en samling emulatorer som t.ex. SNES)
  • xboxdrv (stöd för Xbox360 kontroll, som är en förprogrammerad sladdburen sådan)
  • XBMC (mediacenter med stöd för i princip alla sorters filformat, du kan behöva köpa till en MPEG2-licens från RPi foundation dock – har du en Samsung TV kan du använda din tv-fjärr för att styra)
  • LXDE desktop (skrivbordsmiljö med Google Chrome installerat)
  • Minecraft PI (spelar själv inte Minecraft, men eftersom det är gratis så passar jag på att inkludera det))
  • proFTPD (ftp-stöd, använder port 21, ändra i /etc/proFTPD/proFTPD.conf)
  • Airtunes-stöd (skicka din musik till din Raspberry Pi från en iOS-enhet eller iTunes — tänk dig din RPi som en liten högtalare nånstans i huset)
  • Överklockad (överklockad från 700MHz till 900MHz utan att bryta garantin)
  • Startmeny  (simpel startmeny vid uppstart som låter dig köra RetroPie, LXDE, XBMC eller gå till kommandoprompt)

Om du väljer att köra på ett större minne än 4GB, glöm inte att gå till kommandoprompten och köra “sudo raspi-config” (utan “) och välj “expand_fs”, starta sedan om din RPi. Användarnamnet är “pi” och lösenordet “hallonpaj” (utan “).
För att komma tillbaka till startmenyn, skriv “bootmenu” (utan “).

Ladda ned avbildningen här. (1.3GB stor, använd medföljande programmet win32diskimager för att skriva .img filen till ett SD-kort)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s