Guide för XBMC, nu med emulator-support!

Jag vet att jag skrivit om XBMC i ett tidigare inlägg, men det har hänt en del på XBMC-fronten sen sist, framförallt har det blivit bra mycket enklare att installera om man väljer OpenELEC.  Därför är det här inlägget tänkt för dig som vill installera ett operativsystem vars syfte är 100% underhållning. Just nu har stöd för emulatorer direkt i XBMC (med hjälp av tillägg) lagts in, har själv testat Super NES emulator och efter lite pill fungerar det lilla jag testat tillfredställande. Men nu ska det bli mindre snack och mer guide om hur ni installerar XBMC/OpenELEC och lägger till support för emulatorer.Ren installation av XBMC/OpenELEC:
1. Börja med att ladda ned en skräddarsydd version av OpenELEC här. Om du har en Nvidia ION pc väljer du “ION”, har du en AMD Fusion väljer du “Fusion”. Skulle du inte ha någon av dessa eller om du är osäker, så väljer du istället “Generic”. Alternativ länk för Generic finns här (tar-format (kompilerad av mig själv 23:e augusti), endast en uppackning krävs m.h.a t.ex. 7Zip) Vid behov kan specifika (Fusion, ION etc) kompileras när OpenELEC 3.2 är släppt.
2. Packa upp den nedladdade filen två gånger (från .bz2 till .tar till körbara filer, har du inte extraheringsprogramvara ladda hem 7Zip).
3. Gå till katalogen du precis packade upp och dubbelklicka på “create_installstick.exe”, svara ja på ev. UAC-förfrågan. Följ instruktionerna på skärmen, se till att ha minst ett 512MB USB-minne inkopplat, notera enhetsbokstaven för det eftersom om du väljer fel enhet så riskerar du att ta bort något viktigt.
4. Starta sedan din tänkta media-dator med minnet inkopplat (“boota” från minnet, konsultera din moderkorts-manual om du inte känner till den här processen. För ASUS är det F8 och för Gigabyte är det F12), följ instruktionerna i installationsprogrammet, se till att installera på rätt disk/minne (inte samma som du installerar ifrån), 4GB eller större minne rekommenderas. Välj reboot när du är klar.

Uppgradering av befintlig OpenELEC installation till stöd för emulatorer:
1. Ladda hem version enligt steg 1 i ovanstående del, packa upp filen du laddat hem.
2. Istället för att köra “create_installstick.exe” så går du till “target”-katalogen och kopierar de 4 filerna som finns där.
3. Gå nu till din OpenELEC dator via utforskaren, normalt \\OPENELEC och gå in i “Update”-katalogen och klistra in de fyra filerna från steg 2.
4. Starta om datorn och OE kommer automatiskt uppdatera sig!

Du är nu klar och har ett grundsystem med XBMC, nu till den roliga biten med emulator-stöd;
1. Gå till “System” > “Add-ons/plugins” och leta upp Emulatorer under Get add-ons. Välj de emulatorer du önskar ladda ned, för Super Nintendo märkte jag att SNES9x var den bättre varianten av dom.
2. Lägg in spel på din HTPC/emulator-pc genom att via en annan dator gå till \\OPENELEC i utforskaren, förslagsvis läggs spelen under just “emulators”-katalogen, har du flera olika emulatorer kan det vara en tanke att skapa en katalog för varje sort. Ett tips på var du kan hitta emulatorer är här, tänk på att du måste äga spelet i fråga dock innan du laddar ned!
3. Starta spelet genom att gå till “Spel” och sedan leta upp spelet du tänkt spela, följt av emulator-typ (SNES, NES etc), sen är det bara att köra. Du kan också komma åt det via “System”>”File manager” och gå till “Home dir > emulators > mame”. KLART!

Installera Spotify (kräver premium):
1. Hämta hem den här filen, spara den under \\OPENELEC -> downloads
2. På din HTPC med OpenELEC, gå till Music > add-ons och välj install from zip file, peka på filen du just laddade hem i downloads-katalogen. Efter att ha startat Spotify under Music add-ons så måste du starta om datorn dock för att installationen ska färdigställas. Sen är det bara att logga in med ditt användarnamn och lösenord. KLART!

Övrigt:
Önskar ni lägga in en ftp-server på er nya media-pc? Kolla in den här repository:n, installera genom att peka på zipfilen, inställningar finns sedan under System > Services eller under Downloaded add-ons.
Repository för att titta på film & tv hittar ni här (jag är ej ansvarig för innehållet), installera enligt ovan. Här är en annan repository som ni kanske finner användbar, samma tillvägagångssätt för installation som de andra två.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s