Väck liv i din gamla router

Om du sitter på en router som du inte är nöjd med, vare sig det gäller prestanda, stabilitet eller funktioner, så finns det goda chanser att du kan uppgradera den med öppen källkods firmware (fast programvara). Läs vidare och bli inspirerad!

Upplever du att din router är instabil, dvs du tappar kanske kontakten med den och måste starta om den, eller att hastigheten inte är var den borde vara? Då kan det vara en idé att ta en titt på en ny firmware till din router, fast istället för att traditionellt ladda hem original firmware från tillverkarens hemsida, så kan du byta ut den helt mot en öppen källkods variant. De vanligaste varianterna är DD-WRT, OpenWRT och Tomato där DD-WRT kanske är den mest vanliga av dem. Först måste du förstås göra dig införstådd med att vilken router som helst inte fungerar och du får därför kolla in respektive firmwares databas för kompatibilitet för just din router modell. Efter det, läs noggrant igenom hur du går tillväga på respektive firmware för att installationen ska gå så smärtfritt som möjligt. Tänk på att användaruppgifterna för inloggning ändras, för DD-WRT så blir det till exempel “root/admin” efteråt, samt att alla dina föregående inställningar i routern kommer att tas bort och måste göras om (såsom trådlöst lösenord etc). Tyvärr kan jag inte ge någon personlig guide för installation då mina routers inte stöds.
Byte av firmware hjälper ofta mot problem en router kan tänkas ha och om tillverkaren av routern inte har någon ny firmware fast du upplever problem, så kan det definitivt vara idé att installera en ny variant!

 

Uppdatering 2013/04/10: Fick idag tag på en router (DLink DIR-615 rev. D3)  som hade stöd för DD-WRTs firmware. Sök din router modell i deras databas, i det här fallet DIR-615, klicka på den som motsvarar din revision (du hittar det oftast undertill på routern). För min router hade jag två stycken flash/firmware-filer som skulle installeras, om du har två stycken filer som ska laddas ned, gör detta och sedan flashar du med, i det här fallet den som är märkt “special image for initial flashing”. Om du inte vet hur du flashar din router till ny firmware, konsultera manualen. På DLink finns den under “Maintenance”. När du flashat första firmware:n, så kommer routern byta ip-adress till 192.168.1.1 och inloggning/lösen finner ni ovan i texten, men du ombeds ändra det första gången du loggar in. Nu går du till “firmware upgrade” och flashar den andra .bin filen du laddade hem tidigare, efter det är allt klart och du kan börja använda din sprillans “nya” router (vissa modeller kräver endast sistnämnda flashning).
Har inte gjort så mycket med min nyflashade router än, men interface:t och funktionerna verkar klart lovande!

 

Slumpmässade skärmdumpar tagna från nätet:
DD-WRT:
dd-wrt[1]
OpenWRT:
openwrt[1]
Tomato:
1200615812-1[1]

Friskrivning: varken jag eller skaparna av sagda firmware någon som helst garanti för att det fungerar inte heller kan vi hållas skyldiga om du mot förmodan gör så att din router inte fungerar längre.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s