Bygg ditt eget hemma NAS

Har du, som många andra, hört talas om NAS men är osäker på vad det är och varför du ska lägga pengar på något sådant? NAS står för “Network Attached Storage” och innebär att istället för (till exempel) en extern hårddisk så kan alla i familjen komma åt filerna, även när ni inte är hemma. Men varför vill man då komma åt filerna var man än är i huset eller på semester undrar du?

Uppdatering 2014/08/18: Det finns en annan variant för NAS-lösning, läs mer här.

För det första är det smidigt att ha allt på samma ställe, alla kan komma åt filerna utan att man behöver leta upp strömsladd till den externa hårddisken eller behöver ha en till “låda” (ext hdd) på skrivbordet, ett NAS göms lätt i en skrubb med en strömsladd och nätverkskabel. Sen går det att få “spegling” (RAID1) på innehållet, det vill säga om någon av diskarna går sönder, så finns det automatiskt duplicerat på den andra disken. På semestern kan det vara väldigt smidigt att kunna tömma över sina semesterbilder ifall man tappar eller på annat sätt blir av med sin kamera så inte semesterbilderna går förlorade innan man hunnit komma hem.
En annan fördel är att båda Apple/Mac-användare och PC/Windows/Linux-användare kan lagra filer på samma enhet utan filrestriktioner, vilket annars är vardag för externa hårddiskar i sådana miljöer.
Överkurs: om en kompis har ett NAS så kan man snällt fråga denne om man kan få låna lite utrymme och därefter lägga upp innehåll på hans/hennes NAS, utifall man får inbrott eller, hemska tanke, bostaden brinner ned.

Det finns så klart NAS att köpa för runt 1000kr och uppåt flera tusenlappar, men om du redan har en dator hemma som du inte använder, varför då inte göra om den datorn till ett kraftfullt NAS? De enklaste NAS:en som går att köpa för 1000kr är relativt simpla och klarar inte av så mycket, dessutom brukar hastigheten vara dålig. Om du köper ett t.ex. QNAP NAS får du visserligen bra prestanda, men räkna med att lägga ut minst 5-7000kr och då är elförbrukningen ändå den samma som en vanlig dator.
Jag har bekantat mig med en lösning som heter Open Media Vault som är en lättvikts NAS-variant som bygger på Debian Linux. Installationen är mycket enkel, ta hem programvaran från Open Media Vault och bränn ut på skiva eller lägg på USB-minne. Starta datorn från skivan/USB som du just fixat, välj språk och följ anvisningarna på skärmen. Notera att det krävs minst två diskar eftersom installations-disken inte går att använda för utdelning eller liknande. När datorn startat om kommer du se en ip-adress, använd din webbläsare och surfa dit. Användarnamnet och lösenordet (a/l) för att komma in är admin/openmediavault. Efter det att datorn startats så kan den med fördel gömmas undan i någon garderob så att den inte tar onödig plats eller gör andra familjemedlemmar sura på grund av ev. ljud.
Jag har köpt in ett ASUS C60M-I moderkort som har en processor på 1GHz och effekt på 9W endast med fläktlös kylning som jag tänker testa RAID1 eller RAID5 på, mer om detta i kommande inlägg.

Tänk på att god kylning/ventilation i chassit är A och O! Snåla därför inte in på fläktar, minst en som sitter i anslutning med hårddiskarna (och som kyler dessa)

Snabbstarts guide för att sätta upp Open Media Vault, i det här fallet med RAID5 (software-raid):

1. Installera enligt instruktioner ovan.
2. Logga in på adressen (via webbläsare, på en annan dator) som står efter du startat om, användaruppgifterna är admin/openmediavault.

3. (klicka på bilderna för att förstora dem)
raid5
Klicka på RAID-management under Storage och välj de diskar du vill skapa RAID utav. Observera att RAID5 kräver minst 3 diskar. Välj ett namn som identifierar din RAID, i exemplet ovan har jag valt “NASraid5”. Klicka ja på eventuella ytterligare frågor.

Du kommer sedan att få upp ett fönster likt det här:
raid5-rebuild-2TB

Detta innebär att den skapar ett RAID-set av dina diskar, det kan ta ett par timmar beroende på storlek och antal diskar, ta en kaffepaus eller ut och rör på dig så länge.

4. När din RAID har initialiserats är det dags att skapa ett filsystem som du sedan kan skapa användarmappar i, se bild nedan. Observera här att språket bytts till svenska (längst upp i högra hörnet). Klicka på “Användarhantering” följt av “Delade mappar” och “Lägg till”. Välj ett namn för den delade mappen, till exempel “användare_mapp” följt av katalognamn, jag brukar välja samma namn här. Ändra också rättigheterna som passar din katalog bäst.
skapa_delad_mapp

2TB-filsystem-formatera
Klicka på “Ja”.
5. Skapa användare genom att gå till “Användarhantering” > “Användare” sedan “Lägg till”.
skapa_delad_mapp_fixa_rattigheter
Under de delade mapparna du lade till innan kan du här ändra vilka användare som ska få tillgång till dem sedan. Det kan vara bra att du som “superuser” kan ha tillgång till alla delade mappar, men de andra användarna enbart har tillgång till sina egna.

Detta är grunden för att kunna använda Open Media Vault, med ovan gjort så kan du lägga till delade mappar under FTP, Samba (SMB/CIFS) med mera. Glöm inte att spana in tilläggen med möjlighet att virusskanna innehållet på ditt NAS bland annat.

Om ni har frågor så ställ dessa så ska jag svara i största mån möjligast.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s