Falsk ICA-kupong sprider sig på Facebook

Det har säkert gått upp för många som loggat in på sitt Facebook-konto att “ICA” skulle dela ut en 1000kr värd kupong genom att du delar erbjudandet och skriver “Tack ICA”. Naturligtvis är det här rent och skärt humbug, du kommer inte se röken av 1000kr, det enda du bidrar med att sprida bluffen vidare.
Om man granskar “erbjudandet” närmare så finns det tre saker man bör uppmärksamma,

1. vi som lärt oss grammatik i svenska, ser att det är en direktöversättning från engelskan, 107 vänster är givetvis direktöversatt från engelskans 107 left, vilket naturligtvis skulle innebära att det här skulle stått 107 kvar om det faktiskt var ICA som skapat den.
2. Nördarna ser också att ICA aldrig skulle registrera en hemsida med ändelsen .us som är tänkt för amerikanare.3. Om det hela verkar för bra för att vara sant, så är det också det, speciellt om du läst det på Internet.

Vänligen tänk efter nästa gång innan ni blint delar något på Facebook (eller på något annat socialt media för den delen).

Uppdatering:
Om det är så att ni fyllt i saker så som personnummer, adress och epost bland annat, så är det ovisst vad personerna bakom bluffen har för avsikt att göra med dessa uppgifter, det kan vara så att de säljer informationen vidare, och i sådana fall kan man nog räkna med mer oönskad epost i inkorgen, samt eventuellt telefonförsäljare om man angett telefonnummer eller att det dimper ned produkter som någon beställt i ert namn. Dock är dessa rena spekulationer och det finns inget som säger att det tvunget är så.

Advertisements

4 comments on “Falsk ICA-kupong sprider sig på Facebook

 1. Inte säker på om jag fått viruset. Vet någon vad viruset gör och om AVG Anti-Virus Free Version kan upptäcka det? Min dator betér sig konstigt, men AVG hittar ingenting.

  Tacksam för svar. 🙂

  • Hej dude! Viruset tar över din dator och visar en bild där man tror att Polisen tagit över datorn för att du begått en olaglig handling och vill ha 1000kr i betalt för att “låsa upp” datorn. Men även om man betalar förblir datorn låst. Jag rekommenderar att du kör en online-scan med Eset Nod32 (se länk under “Drabbad av polis-viruset. Lösningen finns här”). Det kan även vara en god idé att scanna datorn med “Malwarebytes Antimalware” (www.malwarebytes.org) och kanske även “Superantispyware” (www.superantispyware.com). Alla programmen nämnda är gratis för privatpersoner (Malwarebytes har dock en betalversion också). Tänk på att starta om datorn efter varje genomsökning, om möjligt gör genomsökningen i felsäkertläge. Om du ska köra gratis antivirusprogram så rekommenderar jag Microsofts Security Essentials istället för AVG, tänk bara på att ta bort ev. antivirusprogram (inkl. omstart) innan du installerar nytt! Hör av dig om du har fler frågor!

   Uppdatering: insåg nu att du svarat på ICA-bedrägeriet, då gäller förstås inte beskrivningen om viruset ovan. Om du bara delat kupongen och skrivit “Tack ICA”, så är det inte stor sannolikhet att du fått in virus på grund av det, men däremot kan det ju ha kommit in virus på andra vägar, varför du kan följa ovanstående guide för att ta bort eventuella virus du blivit smittad med tidigare. Om du trots sökningar med ovanstående program inte hittar några virus, så kan du ha ett hårddiskfel, datorn brukar i sådana fall bete sig väldigt konstigt, vissa program kan fungera medan vissa inte gör det, andra symptom är att datorn blir väldigt långsam.

 2. Jag fyllde i blanketten på den där hemsidan ang ICA och är nu mega nojig… Accepterade ju trotts allt några villkor och fyllde i person nr, bostadsadress och mail… Någon som vet vad konsekvenserna kan vara???

  • Jag vet inte exakt vad som kan hända, men jag skulle tippa på att du kommer få ökade spam-mejl i din inkorg till att börja med åtminstone. Sen finns det ju en (liten) teoretisk möjlighet att folk beställer saker i ditt namn med hjälp av personnr, men det är enbart spekulationer från min sida. Fyllde du i något mer än personnummer, adress och epost? Om du t.ex. fyllt i telefonnummer finns ju en möjlighet att du blir drabbad av telefonföräljare ifall person(erna) bakom bluffen säljer information vidare. Jättesvårt att säga med säkerhet vad som kan hända dock!

   För att vara säker på att du inte fått virus, antingen från bluffen eller på annat håll, kan det vara bra att göra en genomsökning med ditt antivirusprogram alternativt en onlinesökning, se länk för mer info om det.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s