Bootcamp: Mac OSX + Windows

Ni som skaffat en Mac dator (vare sig den är bärbar (Macbook *) eller stationär (iMac), kanske vid ett eller annat tillfälle har behövt köra en Windows-applikation, men vill inte installera ett virtualiseringsprogram såsom Parallells Desktop eller Virtualbox eftersom dessa tillsammans med Windows installerat slöar ner prestandan i datorn (det finns så klart fördelar, men dessa är en saga för sig).Lösningen på problemet, för mig till exempel som sitter på en gammal Macbook från 2007, är att använda sig utav det inbyggda “Boot camp assistenten” i Mac OSX.
Läs igenom hela texten innan du börjar.

Så här går du till väga för att installera Windows 7 eller 8 på din Mac:
1. Öppna spotlight (förstoringsglaset längst upp i högerkant).
2. Skriv följande: “boot camp” (utan “-tecken) och klicka där det står “program” till vänster om träffen för att öppna programmet.
3. Du får nu partitionera disken du har, Windows i sig behöver minst 20GB för grundinstallationen, jag skulle rekommendera minst 60GB dock.
4. Välj att ta hem programvaran (“WindowsSupport”, förslagsvis läggs den på USB-minne) samt att installera Windows (dööh).
5. Efter den har tagit hem drivrutinspaketet så är det dags att peta in Windows-skivan (har du en Macbook Air så kan du lägga på USB-minne eller skaffa en extern DVD-enhet).
6. Datorn startar sedan om och du möts av Windows-installationsläget. Gör alla nödvändiga val tills du kommer till var du ska installera Windows någonstans. Välj partitionen som heter BOOTCAMP (den som vi skapade under Mac OSX-läget) och välj att ta bort enheten (detta på grund av att Mac OSX inte klarar av NTFS och Windows kräver NTFS numera) och skapa sedan en ny partition. Välj nästa och vänta i cirka 30 minuter innan Windows är färdiginstallerat.
7. När datorn startat om bör du nu vara i Windows-läget, sätt in USB-minnet där du sparade drivrutinspaketet (WindowsSupport)  och kör igång setup-filen därifrån och vänta medan drivrutinerna för din Mac installeras klart. Du blir ombedd att starta om datorn (utifall din Mac startar om till OSX, så starta om igen men tryck på “Alt/Option”-tangenten vid start och välj Windows som startdisk)
8. När du är inne i Windows igen så kan du ställa in lite inställningar med hjälp av Bootcamp, du hittar programmet vid klockan, eventuellt får du trycka på en ikon som ser ut som en pil uppåt för att nå det, högerklicka sedan på ikonen där och välj inställningar. Här kan du välja om datorn ska starta till Windows eller OSX vid varje uppstart. (Kom ihåg att du kan manuellt välja startdisk när din Mac startar genom att hålla inne “Alt/Option”-tangenten.
9. Nu är du klar att använda vilket operativsystem du helst önskar, utan att behöva köpa en PC!

Felsökningsguide:
Om du av händelse har problem att boota från Windows-skivan (Select CD-ROM boot type-felet), så finns det hjälp att få, en herre som kallar sig Sergio McFly har instruktioner på hur du kan göra om din Windows-skiva för att få den att boota korrekt. Det här felet stötte jag på när jag skulle installera Windows 8 32-bitars på min Macbook från 2007 åtminstone. Därför kan det vara bra att göra det här först, för annars står du med en Mac som inte går att starta, då processen innan verkar sabba boot-partitionen till OSX. I värsta fall får du installera om OSX på nytt annars, detta fick jag göra åtminstone och även om mina filer var kvar, så var det ett irriterande inslag som jag kunde varit utan.

Om ni har frågor eller övriga kommentarer, så ställ gärna dessa så ska jag svara i den mån jag kan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s